§5.4 Rechtszaak ‘meer of minder Marokkanen’

Paragraaf 5.4 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.

In 2014, tijdens het campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen, bezocht PVV-leider Geert Wilders de stad Den Haag. Tijdens een speech in een café vroeg hij zijn aanhangers eerst of ze meer of minder Europese Unie wilden. Daarna vroeg hij of ze meer of minder PvdA wilden. Tenslotte vroeg hij of ze meer of minder Marokkanen wilden. Net als na de eerste twee vragen, riep het publiek ook na deze laatste vraag ‘minder, minder, minder’. Wilders antwoordde hierop dat dat geregeld zou worden. De NOS maakte een video waarin te zien is wat er gebeurde vanaf de dag in Den Haag tot oktober 2016, vlak voor de uitspraak van de rechtbank.

De rechtbank gaf Wilders uiteindelijk een boete van €5.000 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Wilders vocht deze uitspraak aan en daarom werd de uitspraak opnieuw behandeld door het gerechtshof, een hoger orgaan. Hij was het oneens met de rechter omdat hij vindt dat Nederlanders op deze manier beperkt worden in hun vrijheid van meningsuiting. Zie ook de pagina bij §5.2 over vrijheid van meningsuiting.

Tijdens een van de eerste bijeenkomsten van het hoger beroep, in 2018 inmiddels, vond Wilders dat de rechters vooringenomen waren. Daarom deed hij een wrakingsverzoek, wat betekent dat je vraagt om nieuwe rechters. Het verzoek werd toegewezen, wat betekent dat er weer tijd overheen gaat voordat de rechtszaak verder gaat. De nieuwe rechters moesten gekozen worden en daarna moeten zij zich inlezen in de zaak. Wil je meer weten over het proces van Wilders en hoe het afloopt? Kijk dan op de site van de Rechtspraak, waar je precies kunt zien wat de huidige status is van deze rechtszaak tegen Geert Wilders.

terug naar hoofdstuk 5naar §5.4 internationale systemen