§ 4.4 Beginselprogramma’s van politieke partijen

Paragraaf 4.4 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.

Politieke partijen hebben een beginselprogramma, een programma waarin ze hun principes opschrijven. Daarin staan de idealen van de partij, waar de partij voor staat. Als de verkiezingen voor de Tweede Kamer eraan komen, maakt een partij ook een verkiezingsprogramma. Dit is meer concreet dan het beginselprogramma en benadrukt vooral waar de partij zich de komende tijd op wil richten. Beginselprogramma’s zijn de basis en gaan langer mee dan verkiezingsprogramma’s.

Paragraaf 2.4 was gericht op de politieke partijen in Nederland. Daar ging het over hun links-rechts oriëntatie en over hun belangrijkste waarden. Op de online portal pagina van 2.4 staat ook een schema waar per partij in het kort is samengevat waar ze voor staat.

Hieronder vind je een lijst met links naar de beginselprogramma’s van alle politieke partijen in Nederland.

Een beginselverklaring is een basis voor het opstellen van verkiezingsprogramma’s op moment dat er verkiezingen zijn. Zo weten mensen waar de partij voor staat, ook zijn er politieke partijen zonder beginselverklaring. Dat zijn politieke partijen die later zijn gekomen. Ze hebben dan vaak wel een verhaal over de politieke partij op de site staan.

Er zijn soms ook leden zonder politieke partij in de Tweede Kamer. Dat waren tot de verkiezingen in 2023 Lid Omtzigt en Lid Gundogan. Lid den Haan was dit ook, maar zij heeft later de politieke partij GOUD opgericht. In 2023 richtte Omtzigt de partij; Nieuw Sociaal Contract (NSC) op. Met deze partij zit hij nu in de Tweede Kamer. Lid Gundogan en de partij GOUD zijn geen onderdeel meer van de Tweede Kamer.

terug naar hoofdstuk 4naar §4.5 het WRR-rapport