§ 2.4 overzicht politieke partijen

Paragraaf 2.4 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.

In het schema hieronder zie je van links naar rechts de politieke partijen in Nederland staan. Per partij is in het kort samengevat waar ze voor staat. De partij komt op voor …

Klik hier om de tabel te downloaden in een Word bestand. 

Politieke partijen hebben een beginselprogramma, een programma waarin ze hun principes opschrijven. Als je meer wilt weten over één van de partijen, klik daar dan hieronder op. Je wordt dan doorgestuurd naar haar beginselprogramma. Forum voor Democratie heeft (nog) geen beginselprogramma en deze staat daarom niet tussen de lijst.

Benieuwd welke politieke partij het beste bij jou past of op welke partij je moet stemmen? Dan kun je eens kijken naar stemhulpen. Die zijn ontwikkeld om mensen te helpen kiezen. Zo is er de StemWijzer, waar je je mening geeft over 30 stellingen. Daarna zie je welke politieke partij het meest past bij de antwoorden die jij hebt gegeven. Een andere stemhulp is de StemmenTracker. Ook daar geef je je mening, maar dan over beslissingen die in de Tweede Kamer al zijn genomen. Deze stemhulp vergelijkt jouw mening met dat wat politieke partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd bij die beslissing.

terug naar hoofdstuk 2naar § 2.5 Hoefijzermodel