§8.1 Brexit
Paragraaf 8.1 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.
Paragraaf 8.1 in het lesboek begon met de Brexit. Het referendum in 2016 was het begin van de Brexit. Daarna volgden er ruim drie jaar van overleg over hoe het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen. Zowel in het land zelf als met de Europese Unie. In 2018 waren er veel vragen waarom premier Theresa May niet weggestuurd werd. Na een periode van veel onrust, waarin May met veel weerstand een Brexit deal probeerde te sluiten, trad ze in mei 2019 wel af:
Al die tijd van overleg en discussie over de Brexit zorgden voor onzekerheid bij bedrijven. Bedrijven binnen het Verenigd Koninkrijk vroegen zich af of ze na de Brexit hun producten nog wel in het buitenland konden verkopen zoals ze gewend waren. En bedrijven in het buitenland die veel producten aan Britten verkochten waren er onzeker over of dat zou veranderen. Sommige bedrijven besloten bij voorbaat om te verhuizen en te vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk, of om hun producten te gaan verkopen aan andere landen. De Rijksoverheid ontwierp een impact scan die bedrijven kunnen gebruiken om het effect van de Brexit op hun bedrijf in te schatten. Hierin wordt ervan uitgegaan dat er geen handelsakkoord komt, wat gezien wordt als het slechtste scenario. Ook richtte de Nederlandse overheid een ‘Brexit loket’ op, waar informatie over de Brexit gegeven wordt.
Op 1 februari 2020 vertrok het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. Hier kun je de speech kijken die premier Johnson, de opvolger van May, hield op de dag van het vertrek uit de EU. In de elf maanden daarna, dus tot eind 2020, moet het land een handelsakkoord met de EU sluiten, wat voor bedrijven dus erg belangrijk is. Maar dit handelsakkoord gaat ook over de douane-unie. Aan het begin van die handelsonderhandelingen ging het over de visserij. De Britse minister benadrukte daarbij dat het viswater rondom het land soeverein gebied is. Ze willen zelf beslissen wie er mogen vissen in de Britse zee en volgens de minister hebben Europese vissers dan dus niet zomaar meer toegang. Het woord ‘soeverein’ in dit standpunt komt je vast bekend voor, want paragraaf 8.1 gaat over het soevereiniteitsdilemma.
Het laatste nieuws en uitleg over het hele Brexit proces kun je onder andere vinden in dit dossier van de NPO, dit NOS-dossier, bij de veelgestelde vragen en antwoorden door de Europese Commissie, en de Brexit website van de Britse overheid.
terug naar hoofdstuk 8naar §8.1 de Verenigde Staten van Europa