§8.2 Voorwaarden EU-lid

Paragraaf 8.2 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.

Landen die op dit moment graag lid willen worden van de Europese Unie, vind je hier. Als een land lid wil worden van de EU, is dat niet binnen een dag gebeurd. Er gaan veel onderhandelingen aan vooraf en zo’n land moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Een land wordt ‘kandidaat-lidstaat’ genoemd als de EU de lidmaatschapsaanvraag van het land heeft goedgekeurd. Dit land gaat dan serieus aan de slag om de EU-wetgeving in het nationale recht te integreren. De voorwaarden waaraan zo’n kandidaat-lidstaat moet voldoen om echt lid van de EU te worden, liggen vast in de Criteria van Kopenhagen

De criteria zijn vernoemd naar Kopenhagen omdat de 12 landen die toen bij de EU hoorden, in 1993 in deze stad de criteria afspraken. Het waren toen 3 criteria: 1)stabiele instellingen die democratie en rechtsstaat ondersteunen en mensenrechten en minderheden respecteren 2)goeddraaiende markteconomie die de concurrentie binnen de EU aan kan 3)verplichtingen van EU-lidmaatschap aanvaarden, wetgeving van de EU implementeren en doelstellingen van de EU ondersteunen. Later, in 2006 is er een vierde voorwaarde bijgekomen, namelijk dat het toetreden van een land tot de EU het functioneren en ontwikkelen van de EU niet onder druk mag zetten. 

In paragraaf 8.3 leer je over de verschillende instellingen van de EU. Wanneer een land wil worden van de Europese Unie spelen die instellingen ook een rol. Zo moet een land de aanvraag doen bij de Europese Raad en voert de Europese Commissie de onderhandelingen. Als een kandidaat-lidstaat aan alle voorwaarden heeft voldaan en de onderhandelingen zijn geslaagd, dan wordt er een akkoord getekend tussen het nieuwe EU-land en de EU. Ieder EU-land moet de toetreding van het land goedkeuren. De goed- of afkeuring van Nederland wordt gedaan door het parlement. 

terug naar hoofdstuk 8naar §8.3 gekwalificeerde meerderheid