§1.2 Onopgeloste problemen

Paragraaf 1.2 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf. Er is een aparte video waarin AWB-schema’s nog eens worden uitgelegd, deze vind je hier.

In 2009 kwam Alan Frank, een softwareontwikkelaar, met het muffinprobleem. Het raadsel luidt: ‘Hoe verdeel je vijf muffins eerlijk onder drie studenten, terwijl het kleinste stuk zo groot mogelijk is?’. Als je het antwoord wilt weten, bekijk dan deze uitleg op de site van het NRC.

Volgens het raadsel moet het kleinste stuk dus niet kleiner zijn dan noodzakelijk, want kruimels zijn niet lekker om te eten. Uiteindelijk kwam het probleem neer op de vraag ‘Bestaat er een formule waarmee je de maximale grootte van het kleinste stuk kunt berekenen?’. Dit algemene muffinprobleem, werd een wiskundig vraagstuk waar wiskundigen jaren op hebben gestudeerd en een groot artikel over schreven. Uiteindelijk is er vandaag de dag nog geen formule gevonden die voor ieder aantal muffins en studenten kan berekenen wat de maximale grootte van het kleinste stuk is. Daarom blijft een deel van het muffinprobleem dus onopgelost.

In de wiskunde zijn er meerdere problemen die onoplosbaar lijken te zijn. Er zijn er zeven die door een wiskunde instituut uit de VS zijn uitgekozen als meest belangrijk. Degene die één van die problemen weet op te lossen, krijgt een miljoen Amerikaanse dollar. Sinds 2000 is slechts een van die problemen opgelost, in 2002. De andere zes zijn nog steeds onopgelost. Op deze Wikipedia pagina staan veel onopgeloste wiskundige problemen.

terug naar hoofdstuk 1 naar §1.3 de escalatieladder