§5.3 Mening over de multiculturele samenleving

In opdracht 10 bij §5.3 gaat het over de mening van Paul Scheffer over de multiculturele samenleving. Je hebt daar kunnen lezen dat hij veel kritiek had en spreekt over een multicultureel drama. Er zijn echter ook mensen die veel positiever kijken naar de multiculturele samenleving. Politicus Tofik Dibi argumenteert dat integratie juist wél gelukt is en er geen multicultureel drama is. In onderstaande tekst uit 2017 legt hij uit waarom.

(1) Het personeel van de Rotterdamse apotheek Van der Laan vierde feest nadat het bedrijf, gevestigd in de multiculturele Afrikaanderwijk, in februari tot ‘beste apotheek van Nederland (2016)’ was uitgeroepen. Binnen luttele minuten reageerden moslimhaters. Enkele medewerkers van de apotheek dragen namelijk een hoofddoek.

(2) De meest recente cijfers van het SCP en het CBS laten zien dat de kinderen van de gastarbeiders zich steeds meer vestigen als een nieuwe middenklasse. Ze hebben hogere opleidingsniveaus, betere onderwijsprestaties en een betere beheersing van de Nederlandse taal dan hun ouders. Ze hebben vaker een betaalde baan en vaker een hoger besteedbaar inkomen. Ze trouwen vaker met een partner uit Nederland. Ze bezitten vaker een eigen woning, zijn minder vaak verdachte en de opvattingen over de rol van man en vrouw, homoseksualiteit en ethische kwesties over leven en dood worden moderner.

(3) Het zijn de jongedames op de foto van apotheek Van der Laan die moslimhaters pijn doen. Zij zijn het levende bewijs dat iedereen in Nederland iets van zijn leven kan maken als hij of zij ervoor vecht. Wat doe je als je dat zelf niet kunt en wordt ingehaald door anderen? Dan ga je wijzen, soms zelfs om je heen slaan. De ‘mislukte integratie’ is een mythe, de integratie is hartstikke aan het lukken en dat doet achterblijvers pijn. Deze paradox is het multiculturele drama van deze tijd.

Naar: Tofik Dibi, ‘Vergis je niet: de multiculturele samenleving is juist wel gelukt’ in: NRC, maart 2017.

terug naar hoofdstuk 5naar §5.3 Fortuyn, Van Gogh en Ayaan Hirsi Ali