§5.5 Eurocorps

Eurocorps is een gezamenlijk leger van Europese landen. Het kan ingezet worden door de NAVO en door de Europese Unie (EU), zoals in opdracht 17 in het opdrachtenboek al genoemd werd. Het korps bestaat uit maximaal 60.000 militairen uit 10 Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Spanje, België, Luxemburg, Italië, Griekenland, Polen, Turkije en Roemenië. Omdat Eurocorps voor de NAVO ingezet kan worden gebruiken ze dezelfde structuur en procedures als de NAVO. Dit vergemakkelijkt samenwerking met andere NAVO troepen.

De oprichting van Eurocorps vond plaats in 1992 en sinds 1995 is er daadwerkelijk een samengesteld Europees leger. Eurocorps is voorbereid op het plannen en uitvoeren van operaties voor de EU en de NAVO. Denk hierbij aan humanitaire operaties, vredesmissies en het verdedigen van EU landen. Tot en met het einde van 2017 heeft Eurocorps meegedaan aan 8 buitenlandse missies, waarvan 4 voor de NAVO en 2 voor de EU, en 4 ‘alert duties’ waarvan 2 voor zowel NAVO als EU. Van 2018-2020 was het Eurocorps bezig met de NAVO Response Force: eerst twee jaar plannen en voorbereiden en dan een jaar standby staan.

Er zijn verschillende videos waarin mensen die voor Eurocorps werken vertellen over hun werk. Hieronder kan je één van de videos bekijken (Engelstalig).

terug naar hoofdstuk 5naar hoofdstuk 6