§2.1 Communistische heropvoedingskampen

Paragraaf 2.1 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.

Deze pagina gaat verder over communistische heropvoedingskampen, waar het in paragraaf 2.1 ook even over ging. Een heropvoedingskamp is erop gericht mensen te dwingen een bepaalde manier van denken aan te leren door ze op te sluiten en dag en nacht met die visie te confronteren. Communistische heropvoedingskampen hebben als doel om mensen te leren dat ultieme gelijkheid de standaard is in het land en dat je daarnaar moet handelen.

Eind 2019 rapporteerde Verenigde Naties dat er in China van dit soort straf- of heropvoedingskampen zijn, waar miljoenen mensen vastzitten. Het gaat vooral om Oeigoeren, die een minderheid zijn in China en veelal islamitisch. Volgens de Chinese overheid bestaan de kampen niet en zijn het slechts educatiekampen waar mensen een opleiding krijgen aangeboden. Daarnaast zegt de regering dat ze maatregelen neemt tegen terrorisme in die regio. Er mogen geen journalisten naar binnen in de kampen, waardoor niemand 100% kan bewijzen dat het heropvoedingskampen zijn waar de gevangenen er slecht aan toe zijn. Wel zijn er foto’s vanuit de lucht genomen van plekken waar zo’n kamp zou zitten. Dat is in de westelijke provincie Xinjiang. In 2020 zijn er beelden naar buiten gekomen vanuit zo’n kamp. Deze zijn gemaakt door een Oeigoers model dat in een kamp zit. Hij verstuurde ook sms’jes over de leefomstandigheden. Dit is uniek omdat er nog veel onduidelijkheid is over de kampen.

Een voormalig gevangene uit zo’n kamp zei in een interview dat het doel van het kamp was om de Communistische Partij groot te maken en de cultuur van de Oeigoeren als achterlijk te verklaren. In onderstaand filmpje van NOS op 3 wordt uitgelegd hoe het er vermoedelijk aan toe gaat in die regio in China.

terug naar hoofdstuk 2naar §2.2 inrichting van de Tweede Kamer