§1.3 Rechter, advocaat en officier van justitie

Een officier van justitie kan een strafzaak voorleggen aan de rechter. De rechter is degene die oordeelt in een rechtszaak, de advocaat verdedigt de verdachte en de officier van justitie is dan de openbare aanklager. Dat betekent dat hij de verdachte aanklaagt en een straf eist namens het Openbaar Ministerie (OM). Er staat vaak in nieuwsberichten dat het OM een straf van een aantal jaar eiste en dan staat daarbij ook hoeveel de rechter uiteindelijk geeft. De rechter is dus degene die het oordeel velt.

Als het je leuk lijkt om bij rechtszaken betrokken te zijn als rechter, advocaat of officier van justitie voor het OM, is het handig om na je vwo-diploma te beginnen aan de opleiding Rechten. Dit kan je doen op de universiteiten in Amsterdam, Tilburg, Maastricht, Utrecht, Groningen, Rotterdam, Leiden en Nijmegen.

De aanklager is niet in elke rechtszaak een officier van justitie. Dat is alleen het geval bij strafzaken, waarbij de politie onder leiding van de officier van justitie eerst onderzoek heeft gedaan. Wanneer ze tot vervolging overgaan en de verdachte aanklagen voor de rechter is de officier van justitie de openbare aanklager. Bij andere rechtszaken kan een burger bijvoorbeeld een andere burger aanklagen en is de officier van justitie er dus niet bij betrokken.

terug naar hoofdstuk 1naar §1.4 mensbeelden