§1.2 Meer over debat

Paragraaf 1.2 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.

Bij een debat kiezen de deelnemers uit verschillende uitkomsten van een dilemma. In het voorbeeld uit het boek was er de keuze tussen ontspanning of huiswerk maken. Mensen hebben verschillende voorkeuren, wat leidt tot verschillende posities in een debat. In een debat probeer je de ander te overtuigen van jouw voorkeur en leg je uit waarom je denkt dat deze uitkomst het best is. Wie die ander is, hangt af van de situatie. Als jongere kun je bijvoorbeeld debatteren met je ouders, met vrienden of met je baas. Politici debatteren ook vaak met elkaar over allerlei onderwerpen. Politieke partijen vertegenwoordigen immers de inwoners van het land en die verschillen van mening over een onderwerp.

In de zomer van 2018 werd bekend dat de eindexamens van leerlingen van een vmbo in Maastricht ongeldig waren. De school had veel fouten gemaakt en daardoor konden de leerlingen geen diploma krijgen. Het leidde tot veel ophef en meerdere debatten in de Tweede Kamer. Een van de debatten ging over de bestuurder van de school, Postema, die niet wilde opstappen. Uit het debat bleek dat veel Tweede Kamerleden vonden dat Postema wel moest opstappen, omdat hij veel fouten heeft gemaakt. Zij waren het niet eens met een PvdA-Kamerlid dat nog geen kritiek uitte op de bestuurder van de school. De uitkomst van het debat kun je hier lezen en het hele debat kun je hier zien.

Er bestaan debatwedstrijden, bijvoorbeeld de Benelux Debatcompetitie voor middelbare scholieren. Deze wordt georganiseerd door de DebatUnie. De organisatie geeft dan stellingen waarbij scholieren argumenten voor en tegen moeten bedenken. Op de dag zelf horen ze welke kant ze moeten verdedigen en aan het einde van zo’n debat is er dan een winnaar. Op de site van de DebatUnie kun je hier meer over lezen.

terug naar hoofdstuk 1naar § 1.3 botsingen