§ 6.3 Mensenrechtendilemma in de praktijk

Benieuwd naar bijzondere wetten in andere landen? Hier lees je 15 wetten die in het buitenland gelden. Welke vind jij het meest opvallend?

In Noord-Korea is bijna geen vrijheid. Er zijn wel verkiezingen, zoals in een democratie, maar mensen hebben niet de vrijheid om te stemmen wat ze willen. Kijk hier hoe de leider van Noord-Korea, Kim Yung-un, een ‘nepparlement’ in stand houdt:

Meer over hoe het is om in Noord-Korea te leven, zie je hier:

Een voorbeeld van een extreem-rechtse dictatuur komt uit de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler was toen aan de macht. Maar hoe kan het dat hij ooit aan de macht gekomen is? Duitsland was namelijk ook een democratie. Je ziet en leest het hier.

Er zijn nog steeds plekken waar mensenrechten niet worden nageleefd. De mensen zijn bijvoorbeeld tot slaaf gemaakten. In de documentaire Ghost Fleet zie je hoe tot slaaf gemaakten in Thailand bevrijd worden. Hieronder kun je een kort stukje zien:

In het boek ging het over de gevangenissen in Noorwegen en Zweden. Benieuwd naar deze luxe gevangenissen? In deze aflevering van ‘Rik over de Grens’ zie je er meer over.

terug naar hoofdstuk 6naar § 6.4 mensenrechtendilemma in Nederland