§ 4.1 Culturen in de media

In juni 2020 overleed de Amerikaan George Floyd nadat een agent hem met geweld wilde aanhouden. De agent was wit en George Floyd was zwart. In veel landen kwamen protesten tegen het geweld van de politie en racisme, met als leus “Black Lives Matter”.

Maar bij de protesten tegen het racisme, kwamen soms ook groepen die de protesten overdreven vonden. Soms werd er dan gevochten tussen de groepen. Deze zwarte man droeg een witte man weg die werd aangevallen door demonstranten. Deze goede daad ging viral:

Heb jij wel eens een vooroordeel gehad over een klasgenoot? Of hebben anderen een vooroordeel over jou gehad? In dit filmpje wordt er gekeken naar vooroordelen en stereotypen in een klas.

Deze documentaire gaat over jongeren die zich gediscrimineerd voelen. Ze komen samen en hebben het over hoe het voelt om gediscrimineerd te worden.

Ali B en Marco Borsato hebben samen het nummer ‘Wat zou je doen’ gemaakt. Het geld dat werd opgehaald met de verkoop, ging naar War Child. Twee werelden met hun eigen stereotypering en misschien wel vooroordelen over elkaar, werken samen. Luister hier het nummer uit 2004. Wat vind je van de tekst?

“De jeugd van tegenwoordig zit altijd op hun mobiel”. Dat hoor je ouderen vaak zeggen. Maar volwassenen kunnen er soms zelf ook wat van! Daarover maakte het bedrijf Ben een reclame. Hieronder zie je de tip die ze geven om je ouders/verzorgers van hun telefoon te krijgen:

terug naar hoofdstuk 4naar § 4.2 culturen in Nederland