§ 3.5 Wie mogen er beslissingen nemen in jouw wijk?

Je kunt nadenken over de macht die mannen en vrouwen hebben. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat vrouwen te weinig belangrijke banen hebben. In het programma ‘It’s a Man’s World’ draaien ze de rollen van mannen en vrouwen om. Uiteindelijk hebben de vrouwen bijna alles voor het zeggen. Hiernaast zie je de trailer van het programma en de uitzendingen kun je hier bekijken.

Meer programma’s over vrouwen en mannen in de maatschappij? Bekijk het programma ‘Waarom werken vrouwen niet’. https://www.npostart.nl/waarom-werken-vrouwen-niet/KN_1717390

In een gedeelte van China leeft de Mosuo stam, waar de vrouwen de baas zijn. Er wordt wel gezegd dat dit de laatste plek op aarde is waar dat zo is. Hier vind je een interview met een vrouw die sinds 10 jaar veel bij de Mosuo woont. Wil jij in jouw wijk meer macht geven aan mannen of vrouwen, of aan beide evenveel?

Je kunt ook kijken naar het verschil in macht tussen kinderen en volwassenen. Als kinderen de baas zijn, nemen zij misschien wel andere beslissingen dan volwassenen zouden doen. In Nederland is er ieder jaar een kindervragenuurtje aan de politici in Den Haag. Hiernaast zie je hoe dat gaat.

Hier zie je ook dat het uitmaakt wie je de beslissingen laat nemen. Als alleen jongeren mochten stemmen was de verkiezingsuitslag van 2017 namelijk heel anders geweest: 

terug naar hoofdstuk 3naar hoofdstuk 4