§ 3.4 Hoe blijft het veilig in jouw wijk?

Is er ook soms criminaliteit in jouw droomwijk? In dit filmpje zie je de 10 meest criminele steden van Nederland in 2019. Bij elke stad wordt uitgelegd hoe het komt dat er daar veel criminaliteit is.

In de Misdaadmeter van het AD kun je zien hoe veilig de gemeente is waar jij woont. Er wordt rekening gehouden met verschillende soorten criminaliteit zoals inbraken, bedreigingen en mishandelingen. Een mishandeling telt zwaarder mee dan zakkenrollen. Hier vind je alles wat het AD verzamelt in de Misdaadmeter.

In de video hiernaast zie je wat lantaarnpalen en overlast met elkaar te maken hebben.

Als het over veiligheid gaat, moet je ook nadenken over regels die daarbij horen. Ook moet je nadenken over de gevolgen van overtredingen. Sommige boetes gelden ook voor jou, als fietser. Zo kost door rood licht fietsen maar liefst €250. Boetes zijn natuurlijk om voor de veiligheid te zorgen. Het wordt een chaos als er meerdere mensen door rood licht gaan fietsen of rijden. Dat is erg gevaarlijk. Weten hoeveel geld alle andere boetes kosten? Bekijk het hier. Waarvoor kun je allemaal een boete krijgen in jouw wijk? En hoeveel geld kost een boete in jouw wijk?

terug naar hoofdstuk 3naar § 3.5 beslissingen nemen in jouw wijk