§ 2.4 Politieke partijen

Welke politieke partij past bij jou? Doe de test op www.jongerenkieswijzer.nl of www.youngvoice.nl of www.jongeren.stemnogwijzer.nl!

Er zijn gemeenten waar jongeren gekozen kunnen worden voor de gemeenteraad. De jongeren onder 18 jaar mogen dan zelf niet stemmen, maar anderen kunnen wel op hen stemmen. Zou jij jezelf verkiesbaar stellen?

Tim Hofman wilde jongeren in 2017 aanmoedigen om te gaan stemmen. Daarom startte hij De Stembus met #ikneemvrij. Hij wilde dat jongeren een dag vrij van school namen om te gaan stemmen. Op de Facebookpagina vind je filmpjes van acties die De Stembus heeft gehouden.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werden jongeren opnieuw aangemoedigd om te gaan stemmen. Bijvoorbeeld in het programma Kies Wat en op de Instagram van Check Je Stem.

Voor de verkiezingen in 2021 legde NOS op 3 in een paar minuten per politieke partij uit waar ze voor staan. Dat zie je in de filmpjes hiernaast.

Veel politieke partijen hebben ook een jongeren partij waar je je bij kunt aansluiten. Hier vind je alle jongeren partijen.

Benieuwd naar filmpjes die politieke partijen maken? Klik hieronder op een partij. Je dan komt op het YouTube kanaal, waar je bijvoorbeeld filmpjes vindt die de partij maakt voor de verkiezingen van de Tweede Kamer:

En wanneer zijn de volgende verkiezingen? Check hier wanneer én voor waarvoor.

Provinciale Staten, waterschapsverkiezingen en Eerste Kamerverkiezingen2023
Tweede Kamerverkiezingen2023
Europees Parlement2024
Gemeenteraadsverkiezingen2026

Verkiezingen zijn één keer in de 4 jaar. Behalve de verkiezingen voor het Europees Parlement, die zijn één keer in de 5 jaar. Hoeveel jaar duurt het nog voordat jij mag stemmen? Welke verkiezingen zijn er dan?

terug naar hoofdstuk 2naar hoofdstuk 3