§ 2.4 Politieke partijen

Er zijn veel verschillende politieke partijen, welke politieke partij past bij jou? Doe de test op www.jongerenkieswijzer.nl of www.jongeren.stemnogwijzer.nl!

In Nederland stem je niet alleen voor de Tweede Kamer maar ook voor de gemeenteraad. Er zijn gemeenten waar jongeren gekozen kunnen worden voor de gemeenteraad. De jongeren onder 18 jaar mogen dan zelf niet stemmen, maar anderen kunnen wel op hen stemmen. Ze moeten dan wel wachten tot ze 18 zijn voor ze in de raad mogen. Zou jij jezelf verkiesbaar stellen?

De opkomst van jongeren bij de stembus blijft vaak laag. Daarom worden jongeren vaak op verschillende manier aangemoedigd om te gaan stemmen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werden jongeren bijvoorbeeld aangemoedigd om te gaan stemmen in het programma Kies Wat en op de Instagram van Check Je Stem. Ook maakte de NOS op 3 filmpjes waarin, in een paar minuten per politieke partij uitgelegd wordt waar ze voor staan. Dat zie je in de filmpjes hiernaast. In 2023 heeft NOS op 3 ook een filmpje gemaakt waarin ze de partijen uitleggen.

In 2023 waren er, niet helemaal gepland, nieuwe verkiezingen omdat het kabinet in de zomer van 2023 gevallen was. Normaal hebben partijen wat langer de tijd voor hun campagne, maar ook voor deze verkiezingen werden jongeren aangemoedigd om te gaan stemmen, bijvoorbeeld door de show van de Kiesmannen of op de Instagram van Represent jezelf! Ook voor de Europese verkiezingen van 2024 hebben de Kiesmannen shows.

Veel politieke partijen hebben ook een jongeren partij waar je je bij kunt aansluiten. Hier vind je alle jongeren partijen.

Benieuwd naar filmpjes die politieke partijen maken? Klik hieronder op een partij. Je dan komt op het YouTube kanaal, waar je bijvoorbeeld filmpjes vindt die de partij maakt voor de verkiezingen van de Tweede Kamer:

En wanneer zijn de volgende verkiezingen? Check hier wanneer én voor waarvoor.

Europees Parlement2024
Gemeenteraadsverkiezingen2026
Provinciale Statenverkiezingen2027
Waterschapsverkiezingen2027

Verkiezingen zijn één keer in de 4 jaar. Behalve de verkiezingen voor het Europees Parlement, die zijn één keer in de 5 jaar. Hoeveel jaar duurt het nog voordat jij mag stemmen? Welke verkiezingen zijn er dan?

terug naar hoofdstuk 2naar hoofdstuk 3