§ 2.2 Strijd of debat?
In Nederland worden conflicten vaak opgelost met een debat. In het Midden-Oosten wordt juist vaker gekozen voor geweld. Zo woedt er al jaren strijd in Syrië, sinds 2011 is het land in oorlog. Daardoor vluchten er veel Syriërs naar Europa, en ook naar Nederland. Zie daarover de volgende documentaire: https://www.npostart.nl/in-het-spoor-van-de-vluchteling/24-12-2015/KN_1676183
Je weet dat Nederland bezet was door de Duitsers van 1940-1945. Selma is overlevende van de Tweede Wereldoorlog en vertelt. Ze zat zelfs in het verzet. Kijk hier de documentaire: https://www.npostart.nl/selmas-oorlog/03-05-2022/POW_05209666
Een oorlog is een heel duidelijke vorm van strijd. Denk maar aan de plannen van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog:
Een ander voorbeeld van strijd zijn aanslagen. Aanslagen worden vaak gepleegd door mensen die door de ene groep terroristen worden genoemd. De andere groept noemt ze vrijheidsstrijders. Een voorbeeld is de aanslag in Parijs in 2015:
Om te zorgen voor de veiligheid doet de overheid van alles. In dit filmpje leer je meer over wat er achter de schermen bij een aanslag gebeurt:
Geweld wordt niet altijd gebruikt om maatschappelijke problemen op te lossen. Bij uitgaan ontstaat er ook vaak geweld. NOS Stories zocht de waarheid achter uitgaansgeweld uit. Zo zie je in het filmpje iemand die vechtende mensen uit elkaar haalt en het gesprek met de vechters aan gaat.