§7.1 De doodstraf
Paragraaf 7.1 nog eens herhalen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij deze paragraaf.
Tussen 1976 en 2006 is in zo’n zestig landen de doodstraf afgeschaft. Een straf die vroeger gebruikelijk was, werd door deze landen te zwaar gevonden. Landen waar de doodstraf nog wel voorkomt en het vaakst wordt toegepast zijn China, Iran, Saudi-Arabië, Irak en Pakistan. In Europa kent alleen Wit-Rusland nog de doodstraf. Volgens Amnesty International, een mensenrechtenorganisatie, kregen er in 2017 zo’n 2500 mensen de doodstraf toegewezen en zijn er zo’n 1000 mensen daadwerkelijk geëxecuteerd. Volgens Amnesty wachtten er aan het eind van 2017 bijna 22 000 mensen op hun executie. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd waarom we in Nederland geen doodstraf kennen.
In de internationale wet, het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, staat dat de doodstraf niet gegeven mag worden aan minderjarigen. Toch gebeurt dit nog wel eens in landen zoals de Democratische Republiek Congo, Iran, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, China en Jemen. Omdat het internationaal dus verboden is, wordt de executie van minderjarigen vaak tegengehouden door internationale actie.
In maart 2019 was Sri Lanka in het nieuws omdat het de doodstraf weer wil invoeren. Sinds 1977 werd de doodstraf nog wel opgelegd, maar niet uitgevoerd en zaten mensen levensland in de gevangenis. De president van Sri Lanka wil de doodstraf nu dus weer invoeren en daarom zoekt het land naar een beul die de executies gaat uitvoeren. Een week later kwam in het nieuws dat meer dan honderd mensen hadden gereageerd op de vacature voor beul. De president van het land wil de doodstraf vooral invoeren om drugscriminaliteit aan te pakken.
In de Filipijnen staat al sinds 2016 de doodstraf op het handelen in drugs. In augustus 2017 werden veel mensen in korte tijd gedood omdat ze verdacht werden van drugshandel en straatroof. De president van het land, Duerte, hoopt op deze hardhandige wijze problemen in het land op te lossen. De Verenigde Naties en internationale mensenrechtenorganisaties hebben grote kritiek op de aanpak van Duerte. Dit omdat er ook onschuldige doden kunnen vallen. Zo werd de onschuldige student Santos gedood in augustus 2017. President Trump van de Verenigde Staten geeft president Duerte juist complimenten om zijn beleid. Uit dit voorbeeld blijkt dat er verschillende manieren zijn van kijken naar de doodstraf.