§1.4 Opdracht 18

Opdracht 18 – Vuurwerkverbod


Hilversum verbiedt vuurwerk in centrum tijdens jaarwisseling

Hilversum verbiedt het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in het centrum van de plaats. Hilversum is daarmee voor zover bekend de eerste grotere Nederlandse gemeente met een formeel vuurwerkverbod. Het stadsbestuur heeft het verbod deze week bekendgemaakt in een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum pleit al jaren voor een vuurwerkverbod, gezien de grote ongelukken die er elk jaar weer gebeuren en de schade die ontstaat door het afsteken van vuurwerk. Hij wil eigenlijk heel Hilversum vuurwerkvrij maken maar de inwoners zijn het daar niet allemaal mee eens.

Het afsteken van vuurwerk is louter nog toegestaan op Oudejaarsavond van 18.00 uur tot 02.00 uur. Verdere maatregelen van het kabinet om vuurwerkoverlast tegen te gaan zijn een vergunningstelsel voor vuurwerkimporteurs, het aanspreken van post- en pakketdiensten op hun verantwoordelijkheden en dwangsommen voor transporteurs die de regels overtreden.
Daarnaast komt er een voorlichtingscampagne voor vuurwerkbrillen. Bedrijven die vuurwerk verkopen zijn niet blij met al deze maatregelen, zij zijn bang dat hun verkoop zal kelderen.
Naar: ‘Hilversum verbiedt vuurwerk in centrum tijdens jaarwisseling’ in: Nu.nl, november 2014