§6.5 Populisme volgens politicologen

In opdracht 19 en in paragraaf 6.5 in het lesboek gaat het over populisme. De volledige tekst van de bron die in opdracht 19 wordt gebruikt, kun je hier vinden. De politicoloog Matthijs Rooduijn heeft dit geschreven en waarschuwt dat mensen de term populisme tegenwoordig vaak verwarren met andere termen die niks met populisme te maken (hoeven) hebben. 

In het artikel kun je een afbeelding vinden met politieke partijen die verschillende labels kunnen hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen deze termen: populistisch, uiterst rechts, uiterst links, Eurosceptisch en challenger. In de figuur kun je zien dat niet elke populistische partij ook automatisch Eurosceptisch, uiterst links of rechts en een challenger hoeft te zijn. Maar er wordt ook andersom geredeneerd: een Eurosceptische partij hoeft niet automatisch ook populistisch te zijn. Er worden nog meer conclusies getrokken, die je in het artikel zelf kunt lezen. 

Een andere politieke wetenschapper, Benjamin Moffitt, schreef het boek ‘The Global Rise of Populism’ (2016), waarin hij het populisme beschrijft als een politieke stijl. Hij benadrukt daarin dat deze stijl kan worden gebruikt in verschillende politieke en culturele contexten. In zijn nieuwste boek ‘Populism’ (2020) beschrijft Moffitt het populisme als een van de belangrijkste politieke fenomenen van de 21e eeuw. Hij vindt, net als Rooduijn, dat de term populisme nog steeds vaag en verwarrend is en regelmatig verkeerd gebruikt wordt. 

In onderstaand filmpje legt politiek wetenschapper Koen Vossen van de Radboud Universiteit uit wanneer een politicus een populist is.

terug naar hoofdstuk 6naar §6.5 nuancering kloof burgers en politiek